Пропускане към основното съдържание

"Енерго-Про" подложи Девня на безпрецедентен енергиен геноцид


В първия типично зимен ден Девня остана без ток в продължение на осем часа, което наруши сериозно делничния ритъм в града, индустриалния комплекс и съставните на общината селища. 

Тоталният срив в мрежата на „Енерго-Про“ се случи в 6 часа сутринта и продължи до 14 часа. Преустановеното електроподаване извади от строя помпите на ВиК, поради което горната част на града остана без питейно водоснабдяване за близо четири часа.

Цял ден девненци с основание търсеха отговор на въпроса как „подготвеното“ за зимата дружество „Енерго-Про“ се оказа тотално безпомощно да се справи с характерните за сезона трудности, които на всичкото отгоре бяха точно прогнозирани

От пресцентъра на монополиста обясниха лаконично, че причината за спирането на тока били „влошените метеорологични условия“ и че Девня не била единственото населено място в подобно положение. От там отказаха да съобщят какви аварии са възникнали на територията на общината и какъв е техният брой, колко екипа работят по отстраняването им и в какъв срок „Енерго-Про“ ще възстанови захранването на своите битови и промишлени абонати. Нещо повече –  от пресцентъра на дружеството монополист поискаха от пресслужбата на Община Девня да отправи писмено запитване, което обаче нямаше как да се случи поради тоталната липса на ток. 

По собствени канали служители на местната администрация научиха, че аварийните екипи на територията на цялата община са едва два (от по двама души), а в същото време на тяхното съдействие „разчитаха“ и съседни общини като Провадия, което само по себе си е показателно за отношението на монополиста към очакваното влошаване на метеорологичната обстановка.   

В късния следобед  девненци отново сигнализираха за сривове в мрежата на „Енерго-Про“. На еднофазно захранване и в момента са абонатите на улиците „Дунав“ и „Райко Даскалов“, което създава сериозни битови проблеми на домакинствата. 

Пресслужбата на Община Девня уведомява всички засегнати, че информация за това кога ще им бъде възстановено нормалното напрежение на тока могат да потърсят от пресаташето на монополиста на телефон 0885 69 40 52. 

Информация за пътната обстановка

Като изключим проблемите с тока, обстановката на територията на община Девня е нормална за динамичните зимни условия. Всички пътища са проходими, а снегопочистващата техника е мобилизирана до краен предел, съобщи кметът Свилен Шитов, който в момента е на обход в най-проблемните участъци, където силният северозападен вятър образува снегонавявания буквално за секунди. 
На телефона на дежурния по община (0886 69 90 55 ) и в местното полицейско управление не са постъпвали сигнали за закъсали автомобили и/или бедстващи лица. Автобусите, обслужващи вътрешните и междуградските линии, се движат с минимално закъснение. 

Коментари







Популярни публикации от този блог

Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща (автентични рецепти)

Народният празничен календар на българина и свързаните с него обичаи и обреди, макар и позабравени в последните десетилетия, играят изключително важна роля за опазване и укрепване на националното ни самосъзнание. В забързаното си компютърно ежедневие все по-често пропускаме да осъзнаем смисъла и символиката на важни календарни празници, почитани от нашите родители и прадеди. Календарните празници и обичаи са свързани с определени моменти от годишната смяна на сезоните. В края на годината те навлизат в т.н. зимен цикъл – празници, чиито гадания и предсказания говорят за предстоящата стопанска година, за здравето и благополучието в семейството. Някои определят наскоро отминалия Андреевден (30 ноември) за начало на зимните празници, но по-разпространена е представата, че  „Варвара завървява празниците”, тоест след нея идват и другите празници. Трите последователни празника: Света Варвара (4 декември), Света Сава (5 декември) и Свети Никола (6 декември) слагат началото на коледно

Потапяне в дълбините на Вълшебния извор (снимки)

Вълшебният извор, град Девня Мнозина може би са чували за древния Вълшебен извор и за печалната съдба  на неговите братя и сестри, които сега текат хлорирани през варненските чешми и захранват с вода девненските заводи. Не са малко и онези, които са имали щастието да посетят това райско кътче на природата край горното течение на река Девня, в което според древните предания наистина са се случвали чудеса (виж легендата най-долу).  Група любители на подводните приключения обаче са имали щастието да видят отблизо причудливото дъно на извора дълбок, където "вечна младост спи", както се пееше в една песен на "Щурците".  Водолазите са се гмурнали в дълбините на Вълшебния извор още през пролетта на 2014 година, заснели са с подводна камера своето приключение и са се тагнали в приятелската компания на Вълшебен извор .  "Най-близо до себе си"  –  това е лаконичният коментар на Таня Николова за усещането от потапянето в подводната и-реално

"Агрополихим" тиражира нагли лъжи след протеста на работниците

Работници в химическия завод "Агрополихим" в Девня са потресени от неистините, които се тиражират в публичното пространство след спонтанния протест срещу ниските възнаграждения и опасните условия на труд. В публикация на сайта "Нова Варна" с дата 21 март от "Агрополихим" заявяват, че такъв протест е нямало, а показаното от "Девня – древна и модерна" било "обичайна гледка всеки работен ден между 11:30 и 13:00 часа, когато работещите са в обедна почивка".   Същевременно "Нова Варна" цитира свой източник, според който всички, които "обичайно" са си стояли навън в обедната почивка на 15 март, са наказани административно и няма да получат премия през месец май . Тази информация провокира репортер да отправи и въпроса дали има наказани сред тези "обичайно" стоящи си навън, но от "Агрополихим" не дават конкретен отговор.  На всичкото отгоре от завода са си позволили да излъжат официално, че