Пропускане към основното съдържание

Кметът на Девня настоява станцията за мониторинг на въздуха да бъде в Повеляново


Настоявам стационарната станция за измерване качеството на атмосферния въздух в Девня да бъде преместена в квартал „Повеляново“, край който се намират повечето индустриални гиганти в нашата община. Това заяви в сутрешния блок на БНТ-2 кметът на Девня Свилен Шитов. 

Понастоящем станцията е разположена в двора на градската поликлиника в квартал „Река Девня“, който е на километри от „Повеляново“. Това е и основната причина, поради която кметът не приема за реални данните, които постъпват от станцията. „Още повече в района на нашата община вятърът духа предимно от север и от запад и вредните аерозоли от промишления комплекс трудно биха стигнали до датчиците на станцията“, отбеляза Свилен Шитов. 
Въпреки резонните съмнения в обективността на данните за качеството на девненския въздух, които постъпват от Изпълнителната агенция по околна среда, местната власт вече има два отказа от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за преместване на станцията. Според експертите по екология на Община Девня мотивите на ведомството са твърде формални, тъй като се базират на броя на населението, което живее в Повеляново и останалите жилищни райони на града. И понеже в Повеляново живее около 25% от населението на общината, държавните власти са преценили, че този процент не е достатъчен, за да бъде разположена станцията там. 
Свилен Шитов разясни и каква е проектната готовност на общината за кандидатстване по ОП "Околна среда" (2014-2020) за намаляване на фините прахови частици във въздуха на територията на Девня.

Първата процедура, по която администрацията подаде документи миналия петък, е за оказване на техническа помощ за актуализация на общинския план за подобряване качеството на атмосферния въздух. В рамките на този първи етап ще се идентифицират всички източници на замърсяване, зоните с повишена концентрация на фини прахови частици и ще се заложат конкретни мерки за справяне с проблема. Сред тях са изграждане на защитни озеленителни пояси, монтиране на филтри на комините в едно- и многофамилните сгради, както и в ауспусите на автобусите от градския транспорт, подмяна на отоплителни инсталации с цел минаване на биогорива и др.

Намеренията на общината са да закупи и лицензира мобилна станция, с която да следи качеството на въздуха и да налага санкции за констатирани битови и промишлени замърсявания. 
Най-късно през април тази година ще стане ясно дали проектното  предложение на общината е одобрено. Ако това се случи, трябва да бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител, който да реализира необходимата техническа помощ за актуализация на общинския план за подобряване качеството на въздуха. Изпълнението на дейностите по първия етап може да започне още тази година и да бъде финализирано в началото на другата. 

Втората процедура, която още не е отворена от управляващия орган (МОСВ), е свързана с изпълнението на набелязаните мерки за подобряване качеството на въздуха. За целта са предвидени общо 111 млн. лева, които ще бъдат разпределени между одобрените общини, заяви кметът в ефира на "Добро утро с БНТ2".

Коментари







Популярни публикации от този блог

Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща (автентични рецепти)

Народният празничен календар на българина и свързаните с него обичаи и обреди, макар и позабравени в последните десетилетия, играят изключително важна роля за опазване и укрепване на националното ни самосъзнание. В забързаното си компютърно ежедневие все по-често пропускаме да осъзнаем смисъла и символиката на важни календарни празници, почитани от нашите родители и прадеди. Календарните празници и обичаи са свързани с определени моменти от годишната смяна на сезоните. В края на годината те навлизат в т.н. зимен цикъл – празници, чиито гадания и предсказания говорят за предстоящата стопанска година, за здравето и благополучието в семейството. Някои определят наскоро отминалия Андреевден (30 ноември) за начало на зимните празници, но по-разпространена е представата, че  „Варвара завървява празниците”, тоест след нея идват и другите празници. Трите последователни празника: Света Варвара (4 декември), Света Сава (5 декември) и Свети Никола (6 декември) слагат началото на коледно

Потапяне в дълбините на Вълшебния извор (снимки)

Вълшебният извор, град Девня Мнозина може би са чували за древния Вълшебен извор и за печалната съдба  на неговите братя и сестри, които сега текат хлорирани през варненските чешми и захранват с вода девненските заводи. Не са малко и онези, които са имали щастието да посетят това райско кътче на природата край горното течение на река Девня, в което според древните предания наистина са се случвали чудеса (виж легендата най-долу).  Група любители на подводните приключения обаче са имали щастието да видят отблизо причудливото дъно на извора дълбок, където "вечна младост спи", както се пееше в една песен на "Щурците".  Водолазите са се гмурнали в дълбините на Вълшебния извор още през пролетта на 2014 година, заснели са с подводна камера своето приключение и са се тагнали в приятелската компания на Вълшебен извор .  "Най-близо до себе си"  –  това е лаконичният коментар на Таня Николова за усещането от потапянето в подводната и-реално

"Агрополихим" тиражира нагли лъжи след протеста на работниците

Работници в химическия завод "Агрополихим" в Девня са потресени от неистините, които се тиражират в публичното пространство след спонтанния протест срещу ниските възнаграждения и опасните условия на труд. В публикация на сайта "Нова Варна" с дата 21 март от "Агрополихим" заявяват, че такъв протест е нямало, а показаното от "Девня – древна и модерна" било "обичайна гледка всеки работен ден между 11:30 и 13:00 часа, когато работещите са в обедна почивка".   Същевременно "Нова Варна" цитира свой източник, според който всички, които "обичайно" са си стояли навън в обедната почивка на 15 март, са наказани административно и няма да получат премия през месец май . Тази информация провокира репортер да отправи и въпроса дали има наказани сред тези "обичайно" стоящи си навън, но от "Агрополихим" не дават конкретен отговор.  На всичкото отгоре от завода са си позволили да излъжат официално, че